sábado, 26 de diciembre de 2015

ПАТРІАРШЕ ЗВЕРНЕННЯ НА РІЗДВО ХРИСТОВЕ 2015


+ Варфоломій,
Милістю Божою Архієпископ Константинопольський,
Нового Рима, і Патріарх Вселенський,
Всій повноті Церкви,
Благодать, милість і мир Христа Спасителя народженого у Вифлеємі

Возлюбленні браття і чада у Господі,

Свята різдвяна ніч знову охоплює світ своєю ніжністю. Серед страждання і болі, кризиса та кризисів, страстей і ворожнечі, тривоги і розчарувань, відбувається тайна Боговтілення. Тайна реальна, ще більше актуальна, що нас притягує як раніше, нас закликаючи: "живучі на землі, навчіться справедливості" (див. Іс. 26:9) бо "сьогодні народився для вас Спас, Христос Господь" (Лк 2:11).

На жаль, сьогодні багато людей думають як безбожний і безсовісний Ірод, що вбивав дітей, і вони вбивають своїх ближніх. Князь цього світа, хворіючи егоцентризмом, в особі Ірода убивця, вважав, що його існування загрожене народженням невинної Дитини. Щоб зберегти свою світську владу від небезпеки, що представляло перед його очима народження Дитини, він вирішив її знищити.

Щоб втікати від убивчих бажань, Дитятко Ісус, про Якого благовіщали ангели, змушений втікати в Єгипет, де Він став "політичним біженцем", згідно термінології наших днів, разом з Своєю Матір'ю, Пресвятою Богородицею, та Йосифом.

В нашій епосі, яку вважають ерою прогресу, багато дітей змушені стати біженцями, слід за своїми батьками, щоб зберегти своє життя перед небезпекою різних противників. Це ганьба для чоловічого роду!

Тому, з нагоди народження Дитятка Ісуса, нашого справжнього визволителя і спасителя, ми проголошуємо з святішого вселенського, апостольського і патріаршого престола, що всі суспільства повинні гарантувати розвиток дітям: шанувати право жити, вчитися і нормально розвиватися, завдяки вихованню і освіти в контексті традиційної сім'ї, що основується на принципах любові, філантропії, мира та солідарності — блага, що втілений Господь приносить нам сьогодні.

Народжений Господь закликає нас прийняти добру новину спасіння людського роду. Дійсно, в протязі довгої історії людства, народи переміщалися і влаштовували колонії. Була надія, що після двох світових війн і ряд деклярацій про мир проголошених релігійними та політичними главами та організаціями, сучасні суспільства будуть спроможними зберегти мирне сосуществовання в їхніх державах. На жаль, факти противоречать надії: перед небезпекою знищення, люди змушені масивно покидати свою батьківщину через гіркий путь біженців. Ця ситуація, де хвиля біженців неперестанно збільшується, нас зобов'язує: маючи поки що благословіння жити в мирі та в добробуті, ми не можемо залишатися байдужими перед щоденною драмою тисяч наших ближніх. Ми повинні проявляти їм нашу солідарність і нашу любов, будучи впевними, що любов проявлена їм відноситься до особи Сина Божого народженого і втіленого, який прийшов у світ не як цар, князь, володітель або багач. Він народився як Дитятко наге і без защити, в скромних яслях, без дому, подібно до тисяч наших ближніх сьогодні. Від початку Свого земного життя, Він був змушений покинути Свою батьківщину, щоб утікати від злоби Ірода. Сьогодні, ми можемо сказати, що море і земля приглатили кров невинних дітей біженців, одночасно як душа Ірода, що мучиться від непевності, "виконала тільки беззаконня".

Божественне Дитятко, народжене і на путі до Єгипта, являється справжнім захисником сучасних біженців, переслідуваних нашими сучасниками подібні до Ірода. Дитятко Ісус, Бог наш, "розділив слабість слабких" (І Кор 9:22), щоб стати подібним до нас, слабких, виморених, в небезпеці, біженців. Поміч і підтримка виявлена нашим ближнім, що переслідувані та переміщені, без дискримінацій раси, поля та релігії, буде для народженого Господа ціннішою від дарів, що принесли волхви: ціннішою від "золота, ладана і смирни" (див. Мт 2:11) — духовне багатство, невід'ємне та постійне, що чекатиме нас в Царстві небесному.

Нехай кожний з нас дарить те, що може Господу, Якого ми зустрічаємо в лиці наших братів біженців. Даруймо Дитятку Христу, народженому сьогодні у Вифлиємі, дорогоцінні дари любові, жертвенності та філантропії, подражаючи Його милосердю. Поклонімось перед Ним разом з ангелами, волхвами, простими пастирями, співаючи разом зі святими: "Слава Богу на висоті і на землі мир для його возлюбленних" (Лк 2:14).

Нехай благодать і безмежне милосердя Дитятка Ісуса - біженця буде з усіма вами!

Різдво Христове 2015р.

+ Варфоломій Константинопольський,
Палкий молитвенник за всіх вас перед Богом